ΗΜΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΚΕΙ!!!

Στις 23 Μαρτίου 2022 έγινε η πορεία κατά του πολέμου στην πόλη της Χίου που διοργανώθηκε από τη Δ.Δ.Ε. και την ΕΛΜΕ Χίου και προβλήθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Εκπρόσωποι από πολλά σχολεία αλλά και πολλοί κάτοικοι της Χίου συγκεντρώθηκαν για την επίτευξη της σημαντικής αυτής  πορείας, με σκοπό την επαναφορά της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο. Τιμή μας ήταν να συμμετάσχουμε εμείς ως εκπρόσωποι του σχολείου μας αλλά και οι εκπαιδευτικοί μας ώστε να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η παρουσία μας εκεί. Η διαδικασία ξεκίνησε, όταν η διευθύντρια μας πρότεινε την προαιρετική συμμετοχή του σχολείου μας στην πορεία αυτή και μας έδωσε την επιλογή  να αποφασίσουμε για αυτό. Το γεγονός αυτό  μας κίνησε το ενδιαφέρον γιατί ως νέοι διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον με ειρήνη και ευημερία και δεχτήκαμε την πρότασή της. Αρχικά, συγκεντρώθηκαν όλα τα παιδιά τα οποία ήθελαν να συμμετάσχουν και έτσι ξεκίνησε η διαδικασία προετοιμασίας πανό και πικετών. Ύστερα, σχεδιάσαμε πάνω στο πανό το σύνθημα το οποίο ήταν ιδέα της διευθύντριας  του σχολείου μας: ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ”. Έπειτα, ζωγραφίσαμε στο κάτω μέρος του πανό τη σημαία της Ρωσίας και της Ουκρανίας και ανάμεσά τους το σήμα της ειρήνης, με σκοπό να δείξουμε ότι αγωνιζόμαστε όπως μπορούμε για την ειρήνευση. Στη συνέχεια, ζωγραφίσαμε ένα περιστέρι που κρατάει στο στόμα του ένα κλαδί ελιάς, σύμβολο της ειρήνης. Τέλος, προσθέσαμε στις δύο άκρες του πανό δύο ξύλα του 1,5 μ. το καθένα για τη στήριξή του που μας προσέφεραν ξυλουργοί των Μαστιχοχωρίων, κι έτσι το πανό μας τελειοποιήθηκε.

Όταν επιτέλους έφτασε η ημέρα της πορείας, συγκεντρωθήκαμε στην βιβλιοθήκη του Κοραή. Χωριστήκαμε το ένα σχολείο πίσω από το άλλο με σκοπό να φτάσουμε στην πλατεία Βουνακίου. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής φωνάζαμε διάφορα συνθήματα ενώ ήμασταν περιτριγυρισμένοι από δημοσιογράφους. Τη στιγμή που φτάσαμε στην πλατεία όλα τα σχολεία δημιουργήσαμε έναν κύκλο με κέντρο μία εξέδρα στην οποία παρουσιάζονταν τα συνθήματα καθώς και διάφορα τραγούδια και κείμενα για την ειρήνη. Εκεί, οι δημοσιογράφοι μας πήραν συνέντευξη ώστε να ακουστούν οι διαφορετικές απόψεις μας για τον πόλεμο. Αφότου τελείωσαν οι εκδηλώσεις όλων των σχολείων έφτασε η στιγμή της αποχώρησης.

Για εμάς ήταν μία μοναδική εμπειρία που σίγουρα θα θέλαμε να ξαναζήσουμε. Νιώσαμε τόσο όμορφα που μπορέσαμε μα υποστηρίξουμε με τον δικό μας τρόπο την ειρήνη και ελπίζουμε η κίνησή μας αυτή να φανεί όχι μόνο χρήσιμη αλλά και αποτελεσματική. Ευχόμαστε ο πόλεμος να σταματήσει και να επικρατήσει η ειρήνη σε όλο τον κόσμο διότι είναι κάτι πολύτιμο και πολύ εύκολο να χαθεί από στιγμή σε στιγμή.

Οι μαθητές: 

Απόστολος Αλεξανδρής Άγγελος Κουλούρης
Μόνα Αρώνη Καλλιόπη Μαστροκώστα
Γεωργία Θεοδοσίου Λένα Μερτζανίδου
Αλέξανδρος Κιόσι Κατερίνα Μισαηλίδη
Άλμπι Κιόσι Μαρία Σαϊντάνη
Ελευθερία Κοντού Μιχαέλα Χούλιαρη

και οι εκπαιδευτικοί: 

Αγγελική Νέου

Γεώργιος Δέλιος

Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος